Není divu, že v dnešní době, kdy je celosvětově používaným jazykem angličtina, už téměř každý, kdo tento jazyk alespoň trochu ovládá, navštívil tuto jedinečnou zemi. Samozřejmě největším lákadlem je samotné hlavní město Londýn, kde se kříží krásné historické památky a uličky s moderními budovami a technologiemi. Výzvou je také zdejší metro, kde se opravdu vyznají jen ti nejlepší z nejlepších. Dnes se na Anglii ale podíváme trochu z jiného pohledu, a to konkrétně z pohledu gastronomie a pochutin, které tato země dala světu.

Anglická snídaně

Samozřejmě úplně nejznámějším jídlem celé Anglie je takzvaná fish and chips, na kterou narazíte jak v prodejnách rychlého občerstvení, tak v luxusních restauracích. O co se vlastně jedná? Jde o rybu, které je obalená ve speciálním těstíčku a následně osmažená, a jež je servírována s přílohou ve formě hranolků, na nichž je zajímavé to, že jsou velice často ochuceny buď tradičně solí anebo sladovým octem, který jim dodá jedinečnou chuť. Tento pokrm s Anglii spjat neoddělitelně, a proto je nepředstavitelné tuto zemi navštívit bez toho, abyste jej ochutnali.

Fish and chips

Další specialitou je klasická anglická snídaně, která pro nás Čechy může být na první pohled velice nezvyklou záležitostí, která se rozhodně nedá srovnat s napodobeninami, na které narazíte v českých hostincích. Pravá anglická snídaně se skládá z klobásky, míchaných vajec anebo takzvaného volského oka, dokřupava osmažené slaniny, pečených rajčátek a smažených žampionů, fazolí, které jsou zalité v rajčatové omáčce a křupavoučkého toastu, který je zpravidla opečený zlehka na másle. Jedná se o opravdu autentickou snídani, nad kterou velice často vrtíme hlavou. Za pravdu musíme dát ale tomu, že se jedná o opravdu vydatnou snídani, díky které nebudete mít tendence do oběda nic ujídat. Budete-li v této zemi ale trochu déle, rozhodně si na tuto formu velice brzy zvyknete.

Rozšířenou pochutinou, na nichž si Angličané potrpí jsou sýry. Neslavnějším a nejrozšířenějším druhem je zde Čedar, který je vyráběn tradičně z kravského mléka. Nejlepší je pořádně vyzrálý, kdy dosahuje jedinečné výrazné chuti s lehkým nádechem ořechů. Nejčastěji se nechává zrát od šesti do osmnácti měsíců a výsledkem je tvrdý sýr, který se nedrolí tak, jak jsme na to zvyklí například u nivy.

Zapomenout nemůžeme ani na dezerty a sladkosti. Nejvychvalovanějším anglickým dezertem, se kterým se setkáváme hlavně v období Vánoc, je Christmas puding neboli jednoduše vánoční pudink. Nepředstavujte si ale pudink v našem podání, na něž narazíme v našich supermarketech. V anglickém podání se totiž setkáváme s dohněda zbarvenou hmotou, která obsahuje sušené ovoce, koření, alkoholu, vajec a mouky. Vyzkoušet při své návštěvě musíte i Banoffee, což je jedinečný dort z karamelu, smetany, banánů a piškotového korpusu. Už máte chuť? Tak neváhejte a kupte si letenky https://levneletenky.cz/.